Preskoči na vsebino
Trenutno restavracija še ni odprta!

Kulinarično doživetje, večerja v temi

Večerja v temi je novo kulinarično doživetje, ki ga morate preizkusiti. Več o tem vse bolj priljubljenem načinu okušanja izveste tukaj.

Hitre povezave
Simona Sovič
Published: 7 septembra, 2022

Bi večerjali v popolni temi? Ko smo prvič slišali za to novost v središču Ljubljane, smo se spraševali, ali bi si upali. Kako bi vedeli, kaj bomo jedli? Kako bi hrano prenesli v usta? Kaj če se ne bi počutili udobno? Vseeno sva se odločila, da stopiva iz svojega območja udobja, in rezervirala mizo v temi v restavraciji hotel Slon v Ljubljani. Obljubili so nam edinstveno kulinarično doživetje v popolni temi z odličnimi slovenskimi jedmi, ki jih je pripravil vrhunski kuhar, ob tem pa so nam pripravili tudi interaktivni program.

Večerja v temi

Dveurno kulinarično doživetje v popolni temi s slovenskimi jedmi, ki jih je pripravil vrhunski kuhar, je bilo nekaj nepozabnega. Z izostrenimi čutili za okus, vonj in tip smo hrano okusili na povsem nov način. Cena vključuje meni presenečenja s štirimi hodi tradicionalne slovenske kuhinje, pripravljene na sodoben način. Izbirate lahko med meso in vegetarijanski meni. Poskrbljeno je tudi za tiste z alergijami in prehranskimi omejitvami. Upoštevajte le, da je treba osebje o tem obvestiti ob rezervaciji ali ob prihodu in kuhar bo za vas pripravil varno večerjo. Na Večerja v temi spletni strani smo izvedeli, da se bomo poleg hrane in pijače, ki sta vključeni v ceno, soočili tudi s številnimi izzivi v temi. To je bilo to! Nič drugega. Vse ostalo je bilo popolno presenečenje.

Restavracija v temi zdaj tudi v Ljubljani

Restavracije v temi so po vsem svetu že poznana in priljubljena izkušnja. Po prvem konceptu tovrstne izkušnje v Amsterdamu se je pojavil izziv, kjer gostje uporabljajo vsa čutila razen vida. Od tam so se drugod po svetu pojavile vse bolj priljubljene večerje v temi. Večerja v temi v izkustvenem okolju vam omogoča, da se potopite v svet čutnosti, ki ga morda še nikoli niste izkusili. Podajte se na potovanje okusov, zvokov in dotikov v popolni temi. Ob prihodu so gostje naprošeni, da vse vire svetlobe pustijo v omaricah, tako da lahko le čutijo in okušajo meni, ki jim ga postrežejo visoko usposobljeni natakarji. Ob teh priložnostih kuharji uporabijo močnejše okuse in edinstvene kombinacije tekstur, da nadomestijo pomanjkanje vida.

Naj se začne zabava v temi!

Zdi se, da številne goste skrbi, da jim je v temi neprijetno. Tudi nas je zanimalo, kako se bomo počutili v popolni temi. Pred večerjo in vstopom v temo nas je osebje potolažilo z razlago, da je njihov cilj ustvariti prijetno in nepozabno pustolovščino za goste. Dejansko so ustvarili sproščeno in umirjeno vzdušje, v katerem smo se lahko popolnoma sprostili v manj kot desetih minutah. Poleg natakarjev je bil prisoten tudi animator, katerega glas nas je vodil skozi ves večer.

Manj ko vidimo, boljši okus imamo

Ali ste vedeli, da slabovidne osebe običajno razvijejo boljša druga čutila in vid nadomestijo z boljšim sluhom, okusom, dotikom in vonjem? V primeru globoke slepote možgani uporabljajo druge razpoložljive informacije in učinkoviteje sodelujejo z okoljem. Da bi se slepi in slabovidni približali širši javnosti, je po svetu kar nekaj restavracij, v katerih se moramo gibati po prostoru in poskusiti hrano v popolni temi. Takšna restavracija, kjer je mogoče doživeti nekaj za večino ljudi tako nenavadnega, je zdaj na voljo tudi v Ljubljani.

Veste, kaj je umami?

Vid ali zaznavanje predmetov z očmi je zapleten proces. Deluje tako, da se svetloba odbija od očesa. Prozorna zunanja plast očesa, roženica, ovije svetlobo, ki prehaja skozi zenico. Duhovnica ali barvni del očesa deluje kot zaslonka fotoaparata, ki se odpre širše, da sprejme več svetlobe. Informacije, prevedene iz svetlobe prek optičnega živca, pa potujejo v možgane kot električni impulz. Čut za okus je v človekovem razvoju bistvenega pomena, saj z njim okušamo hrano, ki jo uživamo. Grenak ali kisel okus je običajno pomenil, da je rastlina strupena ali gnila. Nekaj slanega ali sladkega naj bi pomenilo hrano, bogato s hranilnimi snovmi. Čut za okus običajno delimo na štiri okuse: slanega, sladkega, kislega in grenkega. Obstaja pa tudi peti okus, opredeljen kot umami, ki pomeni slasten.

Začinjeno pomeni bolečino

Okus zaznavajo brbončice. Odrasli imajo od 2.000 do 4.000 brbončic, večina jih je na jeziku, pa tudi v zadnjem delu grla, v nosni votlini in požiralniku. Vonj hrane na primer močno vpliva na to, kako možgani zaznavajo okus. Vonj pride v usta s postopkom, ki se imenuje olfaktorno napotitev. Zato imamo ob prehladu in zamašenem nosu težave z okušanjem hrane. Tudi tekstura hrane, ki jo čutimo in se je dotikamo, prispeva k okusu. Ali ste vedeli, da pekoče in začinjeno ni okus, temveč le signal za bolečino?

Gledanje z dotikom

Ko se usedete za mizo, boste morda sprva nekoliko zmedeni. Morda bodo tapkali in se dotikali mize, ker jih zanima, kaj je na njej. Ljudje so poskušali nadomestiti svoj vid z dotikanjem in pozornim poslušanjem vsega okoli sebe. Zanimivo je, da lahko začutite prihod natakarja in njegovo prisotnost v bližini, ne da bi ga sploh videli. Zaradi našega vida zamudimo mnoga doživetja in občutke, ki jih pravzaprav niti ne moremo zaznati. Šele ob odsotnosti vida se zavemo, kako močna so lahko druga čutila in kako pomemben je dotik, ki nam ga navadno ni treba uporabljati, saj lahko vidimo in opazujemo predmete in ljudi okoli sebe. Gostje pri večerji v temi so tudi neverjetno bolj v stiku drug z drugim, česar običajno ne počnemo, vendar je v temnem okolju to edino orodje za orientacijo. Animator s svojim glasom vodi udeležence okoli mize in jim pove, naj si v kozarce nalijejo vodo. Ko natakar prinese prvo jed z jedilnika, lahko začnete hrano najprej vonjati, da bi določili okuse, in se je dotikati z jedilnim priborom, da bi določili teksturo. Udeleženci so za mizo zelo povezani, večino občutkov delijo drug z drugim in ugibajo o hrani. Ko na mizo pride druga jed, nekateri začnejo jesti z jedilnim priborom, vendar ga po nekaj časa večina opusti in začne jesti z rokami. Nihče jih ne opazuje! Nekatere okuse boste verjetno uganili, drugih ne. Kaj ste jedli, boste vedeli šele po večerji, ko boste pri izhodu končno dobili jedilnik. Nad tem, kar boste izvedeli, boste zelo navdušeni!

Navdušen nad večerjo v temi

Ne glede na pomisleke in strahove, s katerimi se morda soočate pred vstopom v temo, boste nad vsem zelo navdušeni! Počutili se boste veliko bližje drug drugemu, komunicirali boste na drugačen način kot v običajni restavraciji, po večerji pa boste lahko tudi saj, da ste jo preživeli, in si oddahnili, da vam niso dali jesti ničesar čudnega. In kar je najpomembneje, popolnoma boste pozabili na svoje mobilne telefone!

O avtorju
Simona Sovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave na blogu

Sofinanciranje EU

Projekt je sofinancirala EU.

6
min branja
Preberi več →

Tako kot prava ljubezen je tudi izjemen okus za dobro hrano slep

Raziščite, zakaj je okušanje odlične hrane še boljše, če izključimo vse druge čute razen okusa.

6
min branja
Preberi več →

Romantična valentinova večerja v temi

Razmišljate, da bi svojega partnerja za valentinovo presenetili z edinstvenim in romantičnim doživetjem? Zakaj mu ne bi privoščili večerje v temi?

6
min branja
Preberi več →
Edinstvena kulinarična izkušnja v popolni temi
© Avtorske pravice vecerja v temi,
katera je del Slovenia Discovery znamke.