Preskoči na vsebino
Trenutno restavracija še ni odprta!

Tako kot prava ljubezen je tudi izjemen okus za dobro hrano slep

Raziščite, zakaj je okušanje odlične hrane še boljše, če izključimo vse druge čute razen okusa.

Hitre povezave
Simona Sovič
Published: 7 septembra, 2022

Na svoj vid smo postali preveč odvisni. Skoraj vse doživljamo z očmi, vendar imamo še štiri čutila, ki jih pogosto izključimo, brezobzirno in brez pardona izpustimo, ker če pogled na naš krožnik ni vreden Instagrama, potem gotovo ne more biti okusen, kajne? Naš svet na Instagramu, v katerem ocenjevanje kakovosti vsega traja povprečno 4 mizerne sekunde, da se odločimo, ali je nekaj vredno doživeti ali ne, ponuja zelo omejene površinske dobrine. Pravzaprav v vsem, od ljudi, ki jih imate radi, do hrane, ki jo dnevno uživate. Kaj pa, če bi vam začasno odvzeli vid, da bi se lahko resnično prepustili hrani, ki jo jeste, brez svojega najmočnejšega in najpogostejšega čuta? Kakšen okus bi imela hrana in pijača?

Kje se je vse začelo

V zadnjem desetletju so se vedno bolj uveljavljale restavracije "Dine in the Dark" ali "Dans le Noir", v katerih gostje plačajo za uživanje hrane in pijače v popolni temi.

Njegovi začetki segajo v Francijo, kjer se je vse začelo. "Le gout du noir" ali "okus teme" je figurativni prevod prve pariške temne restavracije, ki jo je ustanovil Michel Reilhac. ki so hrano in pijačo ponujali v popolni temi pod vodstvom slepih in slabovidnih natakarjev. Uradni program je bil predstavljen konec devetdesetih let, poleti 1999 pa je sledilo odprtje restavracije v četrti Montorgueil. Vendar je bila restavracija odprta le začasno. Štiri leta pozneje je francoski podjetnik Eduard de Broglie v sodelovanju s fundacijo za slepe Paul Guinot ustanovil restavracijo "Dans le Noir", ki se je pozneje razvila v prvo mednarodno verigo temnih restavracij, ki je bila kasneje prilagojena v Londonu, Aucklandu, Madridu, Barceloni, Nici, Nantesu in Sankt Peterburgu.

Odsotnost enega smisla

Toda kaj je tisto, zaradi česar je vredno večerjati v temi, če naj bi bila privlačnost za oči polovica obroka, kot pravijo gurmanski strokovnjaki. Po ljudski intuiciji se zaradi tega okrepijo tudi drugi čuti. Čutila za vonj in okus postanejo vse bolj dovzetna za razlike v teksturi in konsistenci. Vonj in okus hrane se po ugasnitvi luči še okrepita, hrana v temi pa posledično postane zdravo celostno doživetje.

Večerja v temi v Ljubljani

Ob prihodu morajo gostje vse naprave, ki oddajajo svetlobo, pustiti v garderobnih omaricah. Z občutkom in okusom se lahko prebijajo skozi skrivnostni meni, ki jim ga postrežejo visoko usposobljeni natakarji. Ne boste doživeli le popolnega čutnega potovanja, temveč tudi povsem nov način druženja. Ponovno odkrivanje drugih čutov je tudi način, kako se vrniti k osnovam. Vsak večer ima tudi ekskluzivni program, kjer vas bo zabavljač vodil skozi različne izzive in igre, ki bodo edinstven večer naredili še bolj zasvojljiv.

O avtorju
Simona Sovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Druge objave na blogu

Sofinanciranje EU

Projekt je sofinancirala EU.

3
min branja
Preberi več →

Kulinarično doživetje, večerja v temi

Večerja v temi je novo kulinarično doživetje, ki ga morate preizkusiti. Več o tem vse bolj priljubljenem načinu okušanja izveste tukaj.

3
min branja
Preberi več →

Romantična valentinova večerja v temi

Razmišljate, da bi svojega partnerja za valentinovo presenetili z edinstvenim in romantičnim doživetjem? Zakaj mu ne bi privoščili večerje v temi?

3
min branja
Preberi več →
Edinstvena kulinarična izkušnja v popolni temi
© Avtorske pravice vecerja v temi,
katera je del Slovenia Discovery znamke.