Kulinarična zabava v temi za zaključene družbe


Kulinarična zabava v temi za zaključene družbe

Kaj pravite, da bi prijatelje ali sodelavce peljali na večerjo v popolni temi? V središču Ljubljane namreč obstaja restavracija v temi, kjer lahko doživite nekaj posebnega, kar vas bo še močneje povezalo. Če se boste odločili, da bi ekipo sodelavcev povabili na teambuilding na večerjo v temi, boste dosegli želeno: v popolnoma drugačnem okolju, kjer ne vidimo, se mora družba znajti in tam pride v ospredje drugačen in svojevrsten način komunikacije, ki družbo še dodatno poveže.

 

Skrbi so odveč!

Marsikdo je na začetku zaskrbljen, saj se boji, kaj bo jedel, ali bo na krožniku kaj nenavadnega, morda celo čudnega ali pa kako bo nosil hrano k ustom in podobno. Naj pomirimo vse, ki bi želeli preskusiti tovrstno izkušnjo – ne pričakujte ničesar negativnega, morda bo le malce nenavadno. Upajte si izstopiti iz cone udobja in rezervirajte mizo v temi v ljubljanskem Best Western hotelu Slon. Obljubimo vam, da boste doživele edinstven kulinaričen večer z izvrstnimi slovenskimi jedmi vrhunskega kuharja v popolni temi z interaktivnim spremljevalnim programom.

 

Večerja v temi

Dvourno kulinarično doživetje v popolni temi s slovenskimi jedmi vrhunskega kuharja je nekaj nepozabnega. Z izostrenimi čuti okusa, vonja in tipa boste okusili hrano na popolnoma nov način.

V ceno je vključen meni presenečenja s štirimi hodi tradicionalne slovenske kuhinje, pripravljen na moderen način. Predhodno je mogoča izbira mesnega in vegetarijanskega menija. Poskrbljeno je tudi za vse alergike in tiste s prehranskimi omejitvami. Vnaprej oziroma ob prihodu je potrebno osebju to sporočiti in kuhar bo poskrbel, da bo vaša večerja varna. Na spletni strani večerje v temi boste izvedela, da bo poleg hrane in pijače, ki je všteta v ceno večerje, morali prestati tudi številne izzive v temi. To je pa tudi vse, kar boste izvedeli.

 

Restavracija v temi sedaj tudi v Ljubljani

Restavracije v temi so po svetu že poznana in priljubljena izkušnja. Po prvem poskusu koncepta tovrstnega doživetja v Amsterdamu, je nastal izziv, kjer gosti uporabljajo vse čute, razen vida. Od tam se je tudi drugje po svetu razvila vedno bolj priljubljena večerja v temi. Večerja v temnem izkustvenem okolju omogoča prostovoljen potop v svet občutljivosti, ki ga morda niste doživeli nikoli prej. V popolni temi se odpravite na potovanje skozi okus, zvok in dotik. Ob prihodu boste v garderobnih omaricah odložili vse svetlobne vire, tako boste lahko kar najbolje občutili in okusili pot skozi meni, ki ga strežejo visoko usposobljeni natakarji. Kuharji uporabljajo močnejše okuse in edinstvene kombinacije tekstur, ki nadomestijo pomanjkanja vida.

 

Naj se zabava v temi začne!

Da gostov ne bi skrbelo, da bi jim bilo v temi neprijetno, vam bo pred večerjo osebje pojasnilo potek, saj si želijo svojim gostom ustvariti prijetno in nepozabno dogodivščino. Izkušnja poteka v sproščenem in umirjenem vzdušju, v katerem se družba popolnoma sprosti. Poleg natakarjev bo pri vsaki mizi namreč prisoten tudi glavni natakar oziroma animator, ki vas bo z govorom vodim skozi cel večer.

 

Če slabše vidimo, bolje okušamo

Ste vedeli, da osebe brez vida navadno bolje razvijejo druga čutila in vid nadomestijo s izboljšanim sluhom, okusom, dotikom in vonjem? V primeru globoke slepote se možgani znajdejo tako, da uporabijo informacije, ki so jim na voljo in še učinkoviteje sodelujejo z okoljem. Da bi širši javnosti približali svet slepih in slabovidnih, je po svetu že kar nekaj restavracij, kjer se moramo premikati po prostoru in okušati hrano v popolni temi. Takšna restavracija, kjer je mogoče doživeti nekaj tako nenavadnega za večino ljudi, je sedaj na voljo tudi v Ljubljani pod imenom Večerja v temi.

 

Vesta, kaj je umami?

Vid ali zaznavanje predmetov skozi oči je zapleten proces. Deluje z odsevom svetlobe proti očesu. Prozorna zunanja plast očesa, roženica, ovija svetlobo, ki poteka skozi luknjo zenice. Šarenica ali obarvani del očesa deluje kot zaslonka fotoaparata, ki se odpira širše, da bi sprejela več svetlobe. Informacije, prevedene iz svetlobe skozi optični živec, pa potujejo v možgane v obliki električnega impulza. Čutilo okusa pri človekovem razvoju življenjskega pomena, saj so z njim preverjali hrano, ki so jo pojedli. Grenak ali kisel okus je navadno kazal, da je rastlina strupena ali pokvarjena. Nekaj slanega ali sladkega pa naj bi praviloma pomenilo živilo, bogato s hranili. Čutilo okusa navadno delimo v štiri do danes odkrite okuse: slan, sladek, kisel in grenak. Obstaja tudi peti okus, opredeljen kot umami ali okusno.

 

Pekoče pomeni bolečino

Okus zaznavamo z brbončicami. Odrasli jih imajo od 2.000 do 4.000, večina jih je na jeziku, vendar tudi na zadnji strani grla, v nosni votlini in požiralniku. Vonj po hrani na primer močno vpliva na to, kako možgani dojemajo okus. Vonj pride do ust skozi proces, imenovan vonjalne napotitve. Zato imamo ob prehladu in zamašenem nosu težave pri okušanju hrane. Tudi tekstura, prevedena z občutkom dotika, prispeva k okusu. Ste vedeli, da pekoče ni okus, temveč le signal za bolečino?

 

Gledati z dotikom

Ko boste sedli za mizo, boste morda najprej malo zmedeni, tipali boste po mizi, zanimalo vas bo, kaj je na njej. Ves čas boste vid nadomeščala s tipanjem, veliko se boste med seboj dotikali in pozorno poslušali okoli sebe. Zanimivo je, da gosti začutijo prihod natakarja in njegovo prisotnost v bližini, ne da bi ga sploh videli. Z vidom namreč zamudimo marsikatero izkušnjo in čutilo, ki ga pravzaprav sploh ne znamo zaznavati. Šele ob odsotnosti vida, se zavemo, kako močna so lahko druga čutila in kako pomemben je dotik, ki nam ga navadno ni treba uporabljati, saj predmete in ljudi okoli sebe lahko vidimo in gledamo. Med seboj se boste zelo povezali, zato je večerja v temi zelo primerna za zaključene družbe, še posebej za povezovanje med sodelavci. Stavimo, da se boste drugega hoda hrane lotili kar z rokami. Nekatere okuse gostje uganijo, drugih ne. Kaj ste jedla, boste izvedele šele po koncu večerje, ko boste na svetlobi ob izhodu v roke dobili jedilnik. Kaj pravita na takšno zabavo?

 

Navdušeni nad večerjo v temi

Ne glede na pomisleke in strahove, s katerimi se marsikdo srečuje preden vstopi v temo, so prav vsi nad izkušnjo navdušeni! Zaključena družba prijateljev ali sodelavcev se med seboj veliko bolje začuti, komunicira na povsem drugačen način, kot če bi bili v navadni restavraciji. In kar je najpomembneje, prav vsi popolnoma pozabijo na svoje mobilne telefone!