Romantični kulinarični zmenek v temi


Romantični kulinarični zmenek v temi

Kaj pravite, da bi svojo boljšo polovico peljali na zmenek na slepo oziroma večerjo v popolni temi? V središču Ljubljane namreč obstaja restavracija v temi, kjer lahko s svojo ljubeznijo ali simpatijo doživite nekaj novega in posebnega, kar vaju bo še močneje povezalo. Marsikdo je na začetku zaskrbljen, saj se boji, kaj bo jedel, ali bo na krožniku kaj nenavadnega, morda celo čudnega ali pa kako bo nosil hrano k ustom in podobno. Naj pomirimo vse, ki bi želeli preskusiti tovrstno izkušnjo – ne pričakujta ničesar negativnega, morda bo le malce nenavadno. Upajta si izstopiti iz cone udobja in rezervirajta mizo v temi v ljubljanskem Best Western hotelu Slon. Obljubimo vama, da bosta doživela edinstven kulinaričen večer z izvrstnimi slovenskimi jedmi vrhunskega kuharja v popolni temi z interaktivnim spremljevalnim programom.

 

Večerja v temi

Dvourno kulinarično doživetje v popolni temi s slovenskimi jedmi vrhunskega kuharja je nekaj nepozabnega. Z izostrenimi čuti okusa, vonja in tipa smo okusili hrano na popolnoma nov način. 

V ceno je vključen meni presenečenja s štirimi hodi tradicionalne slovenske kuhinje, pripravljen na moderen način. Predhodno je mogoča izbira mesnega in vegetarijanskega menija. Poskrbljeno je tudi za vse alergike in tiste s prehranskimi omejitvami. Vnaprej oziroma ob prihodu je potrebno osebju to sporočiti in kuhar bo poskrbel za vajino varno večerjo. Na spletni strani večerje v temi bosta izvedela, da bo poleg hrane in pijače, ki je všteta v ceno večerje, morala prestati tudi številne izzive v temi. Da bo presenečenje večje, več ne bosta izvedela.

 

Restavracija v temi sedaj tudi v Ljubljani

Restavracije v temi so po svetu že poznana in priljubljena izkušnja. Po prvem poskusu koncepta tovrstnega doživetja v Amsterdamu, je nastal izziv, kjer gosti uporabljajo vse čute, razen vida. Od tam se je tudi drugje po svetu razvila vedno bolj priljubljena večerja v temi. Večerja v temnem izkustvenem okolju omogoča prostovoljen potop v svet občutljivosti, ki ga morda nikoli prej nista doživela. V popolni temi se odpravita na potovanje skozi okus, zvok in dotik. Ob prihodu bosta v garderobnih omaricah odložila vse svetlobne vire, tako da bosta lahko kar najbolje občutila in okusijo pot skozi meni, ki ga strežejo visoko usposobljeni natakarji. Kuharji uporabljajo močnejše okuse in edinstvene kombinacije tekstur, ki nadomestijo pomanjkanja vida.

 

Naj se romantika v temi začne!

Veliko gostov menda skrbi, da bi jim bilo v temi neprijetno. Osebje vama bo pred večerjo pojasnilo, da si želijo svojim gostom ustvariti prijetno in nepozabno dogodivščino in zato namensko ustvarijo sproščeno in umirjeno vzdušje, v katerem se bosta lahko popolnoma sprostila v manj kot desetih minutah. Poleg natakarjev bo pri vsaki mizi namreč prisoten tudi glavni natakar oziroma animator, čigar glas bo vodil goste skozi cel večer.

 

Če slabše vidimo, bolje okušamo

Sta vedela, da osebe brez vida navadno bolje razvijejo druga čutila in vid nadomestijo s izboljšanim sluhom, okusom, dotikom in vonjem? V primeru globoke slepote se možgani znajdejo tako, da uporabijo informacije, ki so jim na voljo in še učinkoviteje sodelujejo z okoljem. Da bi širši javnosti približali svet slepih in slabovidnih, je po svetu že kar nekaj restavracij, kjer se moramo premikati po prostoru in okušati hrano v popolni temi. Takšna restavracija, kjer je mogoče doživeti nekaj tako nenavadnega za večino ljudi, je sedaj na voljo tudi v Ljubljani pod imenom Večerja v temi.

 

Vesta, kaj je umami?

Vid ali zaznavanje predmetov skozi oči je zapleten proces. Deluje z odsevom svetlobe proti očesu. Prozorna zunanja plast očesa, roženica, ovija svetlobo, ki poteka skozi luknjo zenice. Šarenica ali obarvani del očesa deluje kot zaslonka fotoaparata, ki se odpira širše, da bi sprejela več svetlobe. Informacije, prevedene iz svetlobe skozi optični živec, pa potujejo v možgane v obliki električnega impulza. Čutilo okusa pri človekovem razvoju življenjskega pomena, saj so z njim preverjali hrano, ki so jo pojedli. Grenak ali kisel okus je navadno kazal, da je rastlina strupena ali pokvarjena. Nekaj slanega ali sladkega pa naj bi praviloma pomenilo živilo, bogato s hranili. Čutilo okusa navadno delimo v štiri do danes odkrite okuse: slan, sladek, kisel in grenak. Obstaja tudi peti okus, opredeljen kot umami ali okusno.

 

Pekoče pomeni bolečino

Okus zaznavamo z brbončicami. Odrasli jih imajo od 2.000 do 4.000, večina jih je na jeziku, vendar tudi na zadnji strani grla, v nosni votlini in požiralniku. Vonj po hrani na primer močno vpliva na to, kako možgani dojemajo okus. Vonj pride do ust skozi proces, imenovan vonjalne napotitve. Zato imamo ob prehladu in zamašenem nosu težave pri okušanju hrane. Tudi tekstura, prevedena z občutkom dotika, prispeva k okusu. Ste vedeli, da pekoče ni okus, temveč le signal za bolečino?

 

Gledati z dotikom

Ko vaju bodo posadili za mizo, bosta morda najprej malo zmedena, tipala bosta po mizi, zanimalo vaju bo, kaj je na njej. Ves čas bosta vid nadomeščala s tipanjem, veliko se bosta dotikala en drugega in pozorno poslušala okoli sebe. Zanimivo je, da gosti začutijo prihod natakarja in njegovo prisotnost v bližini, ne da bi ga sploh videli. Z vidom namreč zamudimo marsikatero izkušnjo in čutilo, ki ga pravzaprav sploh ne znamo zaznavati. Šele ob odsotnosti vida, se zavemo, kako močna so lahko druga čutila in kako pomemben je dotik, ki nam ga navadno ni treba uporabljati, saj predmete in ljudi okoli sebe lahko vidimo in gledamo. Stavimo, da se bosta ob drugem hodu hrane lotila kar z rokami. Nekatere okuse bosta uganila, drugih ne. Kaj sta jedla, bosta izvedela šele po koncu večerje, ko bosta že na svetlobi ob izhodu v roke dobila jedilnik. Kaj pravita na takšen zmenek?

 

Navdušeni nad večerjo v temi

Ne glede na pomisleke in strahove, s katerimi se marsikdo srečuje preden vstopi v temo, so prav vsi nad izkušnjo navdušeni! Veliko bolj se se med seboj čutili, komunicirali na povsem drugačen način, kot če bi bili v navadni restavraciji. In kar je najpomembneje, popolnoma pozabimo na svoje mobilne telefone!